Szukaj na tym blogu

sobota, 23 sierpnia 2014

Przemysłowa produkcja mięsa: granice ekologiczne, społeczne i etyczne.

Wykorzystanie ziemi 
do hodowli zwierząt, łącznie z pastwiskami, 
sięga około 70 proc.
...produkcja masowa zagraża egzystencji wsi, 
zwłaszcza w krajach rozwijających się. 
Pasterze, drobni producenci i niezależni rolnicy 
nie są w stanie konkurować z  cenami produktów,
 które nie uwzględniają prawdziwych kosztów 
ekologicznych i zdrowotnych w tej branży. 
System przemysłowej hodowli, w którym 
dominują niskie płace oraz 
kiepskie standardy zdrowotne i BHP, 

... wpływ przemysłowej hodowli na zdrowie publiczne. 
Nadmierne spożywanie mięsa i produktów mlecznych 
przyczynia się na przykład do problemów zdrowotnych 
wywołanych niewłaściwym żywieniem, takich jak otyłość czy choroba wieńcowa. 
...skupienie dużej liczby zwierząt na niewielkiej powierzchni 
sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych, 
które mogą się przenosić na człowieka, np. ptasiej grypy.
... ograniczania tego ryzyka, 
takie jak podawanie niewielkich dawek antybiotyków, 
 stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego, bo 
zwiększają odporność na leki antybakteryjne.

Należy

Zakaz importu genetycznie modyfikowanej paszy i wymóg,
 by rolnicy produkowali we własnych gospodarstwach 
co najmniej połowę paszy dla zwierząt. 
Wyraźny zestaw reguł dotyczących zakupu karmy 
wyeliminowałby międzynarodowe nierównowagi w żywieniu i 
zmniejszyłby siłę światowych korporacji 
zajmujących się biotechnologią rolniczą, takich jak Monsanto. 
... obornik i nawóz nie byłyby przewożone na drugi koniec kraju i 
mogłyby posłużyć do nawożenia upraw paszy na polu danego rolnika. 

... powinno się zakazać zbędnego podawania antybiotyków 
w paszy i systemach nawadniania. 
W ten sposób rolnicy musieliby leczyć poszczególne zwierzęta 
w oparciu o diagnozę weterynarza.
                              

Christine Chemnitz

Brak komentarzy: