do hodowli zwierząt, łącznie z pastwiskami,
sięga około 70 proc.
...produkcja masowa zagraża egzystencji wsi,
zwłaszcza w krajach rozwijających się.
Pasterze, drobni producenci i niezależni rolnicy
nie są w stanie konkurować z cenami produktów,
które nie uwzględniają prawdziwych kosztów
ekologicznych i zdrowotnych w tej branży.
System przemysłowej hodowli, w którym
dominują niskie płace oraz
kiepskie standardy zdrowotne i BHP,
... wpływ przemysłowej hodowli na zdrowie publiczne.
Nadmierne spożywanie mięsa i produktów mlecznych
przyczynia się na przykład do problemów zdrowotnych
wywołanych niewłaściwym żywieniem, takich jak otyłość czy choroba wieńcowa.
...skupienie dużej liczby zwierząt na niewielkiej powierzchni
sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych,
które mogą się przenosić na człowieka, np. ptasiej grypy.
... ograniczania tego ryzyka,
takie jak podawanie niewielkich dawek antybiotyków,
stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego, bo
zwiększają odporność na leki antybakteryjne.
Należy
Zakaz importu genetycznie modyfikowanej paszy i wymóg,
by rolnicy produkowali we własnych gospodarstwach
co najmniej połowę paszy dla zwierząt.
Wyraźny zestaw reguł dotyczących zakupu karmy
wyeliminowałby międzynarodowe nierównowagi w żywieniu i
zmniejszyłby siłę światowych korporacji
zajmujących się biotechnologią rolniczą, takich jak Monsanto.
... obornik i nawóz nie byłyby przewożone na drugi koniec kraju i
mogłyby posłużyć do nawożenia upraw paszy na polu danego rolnika.
... powinno się zakazać zbędnego podawania antybiotyków
w paszy i systemach nawadniania.
W ten sposób rolnicy musieliby leczyć poszczególne zwierzęta
w oparciu o diagnozę weterynarza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz