Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 grudnia 2015

Rolnictwo w Europie i wyzwania wprzyszłościowe

 Czy większość żywności dostępnej na obszarze danego państwa nie powinna być produkowana przez drobnych rolników krajowych?
......lokalni rolnicy zwyczajnie nie są w stanie konkurować z wielkimi koncernami i 
bankrutują. Na takim dumpingu poległa Afryka Zachodnia.

„w Europie istnieje 12 mln farm rozciągających się na 174 hektarach gruntów ornych oraz 25 mln ludzi zaangażowanych w produkcję agrarną. Większość gospodarstw w Europie ma charakter małych i bardzo małych farm, 69% gospodarstw unijnych uprawia mniej niż 5 hektarów ziemi, z drugiej zaś strony 2,7% gospodarstw kontroluje przeszło 100 hektarów. Średni rozmiar gospodarstwa w Europie to jedynie 14,2 hektara”.

Konsumentem żywności jest każdy. 
Lepiej, jeśli żywność ta produkowana jest przez drobnych rolników, 
którzy mają inne standardy pracy. "

                               Wojciech Wojciechowski