Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 marca 2017

Jadłospis (Forbs)

Jedwabniki marynowane w trawie cytrynowej i bergamotce. Baton z dżdżownic. Zupa z larwami chrząszcza mącznika młynarka. Brzmi źle? To teraz coś na osłodę. Sto gramów mącznika ma 247 kalorii, a taka sama ilość kurczaka – tylko 152 kalorie. Sto gramów larw ćmy znanych jako robaki mopane ma 10 tys. proc. więcej wapnia niż taka sama ilość wieprzowiny. Larwy pszczoły mają 850 proc. więcej żelaza niż wołowina. Sto gramów wieprzowiny zawiera tyle samo białka, co sto gramów świerszczy. Jedwabniki mają taką samą zawartość tłuszczu jak wołowina. 

 Żadne insekty nie zostały uznane za mniej zdrowe od mięsa.


 Aby wyprodukować 1 kg białka z wołowiny, potrzebujemy ok. 145-260 mkw. ziemi, a z mącznika – tylko ok. 20 mkw. To teraz energia. Wołowina: 175-275 MJ. Mącznik: ok. 175 MJ. Współczynnik wpływu na globalne ocieplenie: wołowina – ok. 170 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla, mącznik – ok. 15 kg. Wreszcie, woda: wołowina – ok. 50 tys. litrów. Mącznik: zero.

Owady wodę czerpią bezpośrednio ze spożywanego jedzenia. Nie jest potrzebna także woda do produkcji paszy, bo wiele insektów może spożywać organiczną biomasę, która jest dla nas bezużyteczna, jak np. łodygi kukurydzy, miąższ pozostały po produkcji soków, przeterminowana żywność ze sklepów, drożdże pozostałe z produkcji wina czy piwa. Łatwo są one w stanie przekształcić taką karmę w zdrowe białko. Z kolei znacznie mniejsze zużycie wody oznacza, że potrzeba mniej energii do produkcji karmy na potrzeby hodowli.

Brak komentarzy: