Szukaj na tym blogu

sobota, 6 września 2014

Wertykalne rolnictwo

PPU (wertykalne)roślinne jednostki produkcyjne.
PlantLab wychodzi z założenia, że wielkość zbiorów uzyskiwanych w PPU o wysokości bloku mieszkalnego może być porównywalna z ilością owoców czy warzyw produkowanych przez duże gospodarstwo, a jakość wertykalnych plonów – równie wysoka. Co ważne, zużycie środków do produkcji w farmach wysokościowych jest, jak się oblicza, znacznie mniejsze. Jedyna woda, która opuszcza PPU, znajduje się w owocach i warzywach; nawet jedna kropla nie wyparowuje w powietrze ani nie wsiąka w ziemię. W pionowych farmach nie ma chwastów i nie stosuje się w nich pestycydów. W rezultacie PPU zużywają prawie 10 razy mniej wody niż tradycyjne ogrody. 

Co więcej, podobnie jak w przypadku druku 3D, PPU pozwalają na uruchamianie produkcji lokalnie (redukując w ten sposób koszty transportu oraz marnotrawstwo towaru). Ilość upraw jest zgodna z popytem, a ich warunki ściśle kontrolowane. Każdy rodzaj owocu czy warzywa może być hodowany w dowolnym miejscu przez cały rok (z czasem realizacji zamówienia nieprzekraczającym kilku tygodni) – na pustyni, w mroźnej tundrze, a z czasem nawet na Marsie, jak przekonują przedstawiciele PlantLab.

PPU oferują znaczne oszczędności, jeżeli chodzi i zasoby i transport; cena ich budowy też nie jest zaporowa. Za około 100 milionów dolarów można na przykład wybudować dziesięciopoziomową PPU o powierzchni 46 450 metrów kwadratowych. (Koszty operacyjne zależą od lokalnych cen wody i elektryczności). 

W powstałej w ten sposób farmie można zatrudnić około 200 osób pracujących przy sadzeniu, hodowli, zbiorach, pakowaniu, sprzedaży, w działach logistyki, remontów i zarządzania. Przez co najmniej 10 lat wertykalna szklarnia może zaopatrywać 50 tys. konsumentów w wysokiej jakości świeże zioła, warzywa i owoce gruntowe. Wystarczy odpowiednio zagospodarować powierzchnię porównywalną ze średniej wielkości parkingiem wielopoziomowym.
Jeżeli dla przykładu światowa podaż warzyw wzrośnie ponad dwukrotnie, świeże, zdrowe pożywienie stanie się tańsze i łatwiej dostępne. Niewykluczone, że doprowadzi to spadku popytu na żywność przetworzoną. 

                        

Esther Dyson

Brak komentarzy: