Szukaj na tym blogu

środa, 30 stycznia 2013

Połowa żywności na śmietnik

"...... na świecie produkuje się ponad 4 miliardy ton żywności rocznie, 
z czego 
wyrzuca się od 1,2 do 2 miliardów ton..."

W krajach najmniej rozwiniętych najwięcej produktów spożywczych marnuje się w gospodarstwach rolnych i na lokalnych rynkach ze względu na mało efektywne metody zbierania plonów, problemy z infrastrukturą i transportem na poziomie regionalnym oraz w związku z nieodpowiednim przechowywaniem. Z kolei w państwach o gospodarce przejściowej, takich jak te położone w Europie Środkowej i Wschodniej, największe straty wiążą się z nieadekwatną – w stosunku do wydłużających się łańcuchów dostaw – infrastrukturą na poziomie regionalnym lub krajowym. W państwach rozwiniętych sporo żywności marnują konsumenci, którzy wyrzucają zakupione produkty, ale nawet w tych częściach świata większość strat generowanych jest jeszcze zanim jedzenie trafi do lodówek.

...przeciętny mieszkaniec Ameryki Płn. wyrzuca
 ok. 300 kg jedzenia rocznie  
przeciętny mieszkaniec Afryki subsaharyjskiej – 150 kg.

Wielkiej Brytanii około 30 proc. plonów pozostaje na polach 
w związku ze standardami 
narzuconymi na rolników przez supermarkety. 
Jeśli np. cukinia nie spełnia wymogów sklepowych 
(kolor, rozmiar, kształt) nie jest zbierana i gnije na polu.

Międzynarodowe stowarzyszenie La Via Campesina,
 zrzeszające ponad 20 mln rolników, opublikowało raport, 
z którego wynika, że rolnictwo na małą skalę 
karmi populację świata 
bardziej efektywnie niż rolnictwo przemysłowe.

Brak komentarzy: